Další článek k oslavám 80 let

06.07.2009 19:13

MLADÁ FRONTA Sedmička

Česká házená je ojedinělým sportem, který se hraje pouze v České republice. Na Mladoboleslavsku jejími baštami jsou Bakov nad Jizerou, Březno a Podlázky. V sobotu 27. června slavil házenkářský klub TJ Sokol Podlázky-Dalovice osmdesátiny. A zároveň postup mužstva z oblastního přeboru do druhé ligy.

„Mužstvo má perspektivu, neboť ho tvoří parta odchovanců, kteří byli před dvěma lety vicemistry republiky v dorostenecké kategorii,“ pravil Karel Ulman, činovník TJ Sokol Podlázky-Dalovice. Zdůraznil, že v utkání české házené jsou rozhodujícím faktorem hráčské zkušenosti. Na překonání brankáře v úzké brance mají hráči secvičené desítky různých signálů, a čím více je mají zažité, tím větší mají šanci uspět.

V malebném areálu skrytém v rokli Na potoce se přišlo s českou házenou bavit bezmála čtyři sta lidí. Byli mezi nimi příznivci všech generací. Česká házená má specifická pravidla s rozlišením hráčů na útočníky a obránce s omezeným pohybem po hřišti rozděleném hřiště na útočnou a obrannou část. „Polovina hráčů hraje a polovina na ně kouká,“ glosoval pravidla místní historik Karel Herčík. „Proto se dá hrát do sta let,“ přidal poznámku Josef Donát, známý házenkářský fanda.

Součástí oslav byl turnaj čtyř mužstev. Vyhrály domácí Podlázky, když porazily prvoligové Čakovice o sedm gólů. Výsledky turnaje: Podlázky A – Podlázky B 17:3, Čakovice – Raspenava 10:10, Podlázky A Raspenava 12:11, Čakovice – Podlázky B 18:14, Raspenava – Podlázky B 19:13, Podlázky – Čakovice 17:10. Konečné pořadí v turnaji: 1. Podlázky A, 2. Raspenava, 3. Čakovice, 4. Podlázky B.

Jan Fiedler

 

Házenkářskému klubu v Podlázkách je osmdesát let